Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Ας τους ταράξουμε στη νομιμότητα, λοιπόν!

Αν η ΕΚΤ προκαλέσει μεγαλύτερη ασφυξία στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει δραστικά μέτρα. Να άρει την εμπιστοσύνη της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, επειδή απέτυχε στη βασική της ευθύνη και εξουσία: Τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υγιή επίπεδα. Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον ενδημικός αποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης απέτυχε τραγικά στο καθήκον της.
Απέτυχε όμως και στη δεύτερη εντολή της η ΕΚΤ: τη σταθερότητα και προστασία του τραπεζικού συστήματος. Πού ακούστηκε ξανά υγιής τραπεζικός τομέας χωρίς ρευστότητα για χρηματοδότηση επενδύσεων και διευκόλυνση της κατανάλωσης;
Αν ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, τότε η Αθήνα θα εξαναγκαστεί εκ νέου. Θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αναθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας να ανακτήσει την αρχή για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στις οποίες δεν ανταποκρίνεται η ΕΚΤ.
Εφόσον πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, όπως συχνά-πυκνά υποστηρίζει το Βερολίνο, ας τηρηθούν και σε αυτή την περίπτωση. Αλλιώς ας ξαναδούμε τους κανόνες στο σύνολό τους, διότι οι υπάρχοντες αποδεδειγμένα οδηγούν σε κατεύθυνση αντίθετη από τον στόχο. Αν αποτύχει και η ΤτΕ, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα και όχι μόνο τα γρανάζια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου